A VISZKIS ÉS A PROTECT KÖDVÉDELEM

Hogyan lesz egy rabló reklámarc?

Többeket meglepett, amikor kiderült, hogy Ambrus Attila, az egykori Viszkis rabló lett a PROTECT Ködvédelem magyarországi reklámfilmjének főszereplője.

Hogy kerül a csizma az asztalra? – kérdezhetnék.

Nem újkeletű, hogy biztonsági cégek egykori bűnözőket kérjenek fel tanácsadónak. Az már kevésbé megszokott, mondhatni úttörő ötlet volt, hogy ne csak háttéremberként, de egyenesen reklámarcként működjünk együtt vele. Ambrus Attila megfizetett a tetteiért, letöltötte jogerős büntetését. Példamutató magaviselete miatt kedvezménnyel szabadult, a börtönben felsőfokú tanulmányokat végzett, emellett képzett keramikus lett. Előadásokat, fórumokat tart a bűnmegelőzés témájában.

Amikor megkerestük, nehezen tudta elképzelni, hogyan tudunk együtt dolgozni. A beszélgetés során egyértelművé vált, hogy végleg leszámolt a múltjával, és mindent megtesz azért, hogy a társadalom elismert tagjává váljon. Sőt, korábbi tapasztalatait felhasználva segít abban a tisztességes kereskedőknek, vállalkozóknak, hogy elkerüljék a célponttá, áldozattá válást, valamint előadásokat tart a hatóságok képviselőinek is, hogy kiismerjék a bűnözők gondolkodásmódját, ezáltal könnyebben akadjanak a nyomukra.

Egy védelmi rendszer akkor igazán hatékony, ha olyanok mondják el róla a véleményüket, tapasztalataikat, akik a „másik oldalon” működtek. Az sem titok, hogy az első találkozásunk alkalmával élőben, a saját bőrén is megtapasztalhatta Ambrus Attila, milyen érzés, amikor működésbe lép a Ködvédelem. Állítása szerint a rablások során alig emelkedett meg a pulzusszáma, mindvégig kontrollálta az eseményeket. Amikor azonban az irodában pillanatok alatt mindent elborított a száraz köd, csak a menekülésre tudott gondolni.

Amikor a reklámfilm koncepcióján gondolkodtunk, eszünkbe jutott egy kis csavar. Kézenfekvő lett volna, ha a Viszkis a rablót játszó szereplő, ugyanakkor – miután már leszámolt a múltjával, és a biztonságtechnikát segíti – úgy döntöttünk a filmes csapattal közösen, hogy legyen inkább ő az eladó az ékszerüzletben. A rablót játszó fiatalembert így két meglepetés éri: Egyrészt szembetalálkozik egy igazi profival, aki a példaképe volt, amikor a bűnözői pályára lépett, másrészt a köd, amit az eladóként szereplő Ambrus aktivál, és ami menekülésre készteti.

Miután Attilára a reklámban fegyvert fognak, elmondta: Most már tudja, milyen érzés a cső másik oldalán állni. Bár tisztában volt azzal, hogy ez csak forgatás, és nem éles fegyverrel támadnak rá, még így is nagyon stresszes élmény.

Ami pedig a legfontosabb: A rövidfilm végén, illetve a vele készült interjúban elárulta, hogy ha abban az időben találkozott volna a PROTECT Ködvédelem megoldásaival, biztosan nem tudott volna annyi rablást sikerrel végrehajtani.

A reklámfilm:

Az interjú:

A Viszkis

Ambrus Attila 1993 és 1999 között a legtöbbször elmaszkírozott arccal, 30 alkalommal rabolt ki bankokat, takarékszövetkezeteket, utazási irodákat, postákat. Egyes helyszínekre vissza is tért. Gúnynevét onnan kapta, hogy közvetlenül a rablások előtt a közeli kocsmákban 1–2 deci viszkit ivott. Utolsó rablása során, szökés közben társát elfogták, aki kihallgatása során lebuktatta, így tudták elfogni menekülés közben, a román–magyar határon. Fél év múlva megszökött az előzetes letartóztatásból, a Gyorskocsi utcából, és további három rablást követett el. 2002. szeptember 26-án a Legfelsőbb Bíróság tizenhét év fegyházbüntetésre ítélte. Jó magaviselete miatt 12 év után szabadult.

 

A „Vissza” gombra való kattintással, lehetősége nyílik visszatérni az előző oldalra és tovább böngészni a termékeink között.

Webáruház készítés